Proprietăţile proteinelor


Proprietăţile proteinelor

Obiectivele:

           1. Proprietăţile  fizico-chimice   ale   proteinelor

           2. Masa   moleculară, metode de deteminare

           3. Solubilitatea proteinelor, factorii ce o influenţează.

           4. Proprietăţile soluţiilor proteice (coloizi). Factorii   de  stabilizare  în     soluţie   a   substanţelor coloidale.

           5. Starea soluţiilor coloidale sol, gel, xerogel. Exemple.

           6. Sarcina  electrică  a  proteinelor.   Punctul   şi  starea izoelectrică.  

           7. Denaturarea proteinelor, agenţii ce provoacă denaturarea. Ce modificări suferă structura proteinei la denaturare.

           8. Coagularea proteinelor. Factorii care previn coagularea.

           9. Metodele de studiere a componenţei calitative şi cantitative a proteinelor a) hidroliza b) cromatografie c) electroforeza d) salifiere e) dializa f) gel-filtrare

 

Proprietăţi fizico-chimice

    Masă moleculară

    Solubilitatea proteinelor

    Proprietăţile amfotere

    Denaturarea

    Sarcina electrică a proteinei

Masă moleculară a proteinelor

          este comparativ cu alte substanţe mare: intre 10.000 şi 40.000.000 Daltoni.

          se determină prin diferite metode:

          prin calcul cu ajutorul compoziţiei  chimice cunoscute: Ex:  

          Prin analiza de sedimentare

          Prin studierea presiunii osmotice

          Prin difuzia luminii

          Prin cromatografia de excludere moleculară

Masa moleculară a diferitelor proteine. Solubilitatea proteinelor

    Variază în limite mari:

       - Proteinele globulare prezintă grade diferite de solubilitate,

        - cele fibrilare sunt insolubile în apă.

 

Solubilitatea este deteminată de:

  prezenţa grupărilor funcţionale hidrofile pe suprafaţa  moleculei proteice a resturilor AA (cu sarcini electrice (COO ; NH3) şi de grupări polare (OH, SH) care interacţionează cu dipolul de apă.) Grupa COO fixează 4 molecule H2O, NH2-  -3; iar –OH şi NH – câte l2.

  de particularităţile de organizare (proteinele globulare se dizolvă mai bine faţă de cele fibrilare)

 

Solubilitatea este influenţată de

        -     PH-ul mediului, care modifică sarcina electrică a proteinei

      Temperatură

      de proprietăţile solventului (ex:apa pură, soluţii saline slabe;).Prezenţa sărurilor metalelor uşoare – Na Cl, MgCl2, Na2SO4, care:

      la concentraţii mici  măresc solubilitatea proteinelor

      la concentraţii mari  scad solubilitatea proteinelor şi ele precipită. Acest proces se numeşte salifiere.

 

Proprietăţile soluţiilor proteice

     Proteinele sunt substanţe macromoleculare, de aceea formează soluţii coloidale.

      Spre deosebire de soluţiile coloidale obişnuite, soluţiile proteice  nu necesită prezenţa stabilizatorului. Soluţiile proteice sunt stabile şi cu timpul nu se precipită.

 

Soluţiile proteice posedă proprietăţi caracteristice soluţiilor coloidale:

    Proprietăţile optice(efectul Tindal)

    Viteză de difuzie mică.

    Viscozitate mare

    Proprietăţi osmotice

     pot forma geluri

 

Proprietăţile optice

       Soluţiile proteice concentrate posedă opalescenşă specifică. La iluminarea laterală a soluţiei proteice raza de lumină în ea devine vizibilă., formând conul de lumină, numit efectul Tindal. Acest efect de dispersie a luminii se explică prin difracţia razelor de lumină de către particulele în soluţie.

     Capacitatea proteinelor de a dispersa lumina este folosită:

- la determinarea cantitativă a proteinelor prin metoda nefelometrică

- la studierea microscopică a structurilor celulare.

     Soluţiile proteice posedă absorbanţă în limitele spectrului ultrafiolet, caracterizată de prezenţa in ele a resturilor aminoacizilor fenilalanina, tirozina şi triptofan. Fenilalanina şi tirozina are absorbanţa maximă la lungimea de undă 280 nm, iar triptofanul - 254 nm.

 

Viteză de difuzie mică.

     Difuzie – deplasarea spontană a moleculelor substanţei dizolvate datorită gradientului de concentraţie( de la zone cu concentraţii mai mare spre cele cu concentraţie scăzută).

     Viteza de difuzie a proteinelor depinde mai mult de forma moleculei, decât de masa ei. Repartizarea intracelulară a proteinelor din locul de sinteză (ribosomi) are loc prin difuzie. Deoarece viteza de difuzie e mică are loc limitarea vitezei proceselor dependente de funcţiile proteinelor difuzabile în sectorul respectiv.

 

Viscozitate mare

     e dependentă de masa şi forma moleculelor. Mărirea concentraţiei proteinei conduce şi la mărirea viscozităţii soluţiei (se măresc forţele de coeziune între moleculele proteice).

     Proteinele fibrilare sunt mai vîscoase comparativ cu cele globulare.

     Viscozitatea e dependentă de:

     temperatură- ↑t0 -↑ viscozitatea

     prezenţa electroliţilor (ex. sărurile de Ca2+ măresc viscozitatea prin formarea punţilor de Ca2+)

 

Proprietăţi osmotice

     proteine fiind macromolecule – nu difundează prin membrane semipermiabile, pe când micromoleculele trec prin asemenea membrane. Acest proces e folosit în practică pentru purificarea soluţiilor proteice de amestecuri micromoleculare, numit dializă.

     proprietatea de a forma geluri

      Proteinele prezintă coloizi liofili, şi deci pot forma geluri. Particulele coloidale de proteină interacţionează între ele şi apare o structură reticulară internă din care cauză viscozitatea soluţiei creşte. Formarea de gel se observă la coagularea sîngelui (formarea reţelei de fibrină).

 

 

Proprietatea de a forma geluri

     Proteinele prezintă coloizi liofili, şi deci pot forma geluri. Particulele coloidale de proteină interacţionează între ele şi apare o structură reticulară internă din care cauză viscozitatea soluţiei creşte. Formarea de gel se observă la coagularea sîngelui (formarea reţelei de fibrină).

 

Formarea gelului depinde de :  

     concentraţia soluţiei (odată cu creşterea concentraţiei);

     temperatură (la scăderea temperaturii);

     concentraţia ionilor de hidrogen (în punctul izoelectric se observă o viteză maximă de formare a gelului);

     prezenţa electroliţilor (Ionul SO42- contribuie în mod preferat la transformarea solului în gel).

 

Xerogel

     este gelul secat (uscat) -   lipsit de apă.

      se capătă prin Secare liofilă a soluţiilor coloidale

     Secarea liofilă constă în îndepărtarea apei în vid din soluţia coloidală îngheţată.

     se păstrează un timp mai îndelungat ceea ce prezintă importanţă practică în industria de preparare a medicamentelor de origine proteică.

      Ex: deferite proteine (albumina,  gama-globulinele şi altele).

 

Stabilitatea soluţiei proteice e determinată de 2 factori:

    sarcina electricădetermină respingerea moleculelor proteice încărcate pozitiv sau negativ.

    membrana apoasă care îndepărtează moleculele proteice una faţă de alta impedicând agregarea şi precipitarea lor.

 

Sarcina electrică este determinată de componenţa AA:

§   dacă predomină AA acizi (glu,asp) sarcina sumară a proteinei va fi negativă

 

2. dacă predomină AA bazici (Liz,Arg)  sarcina sumară a proteinei  va fi pozitivă

 

Sarcina electrică este influenţată de pH mediului:

      În apă aminoacizii se comportă ca  ţvetiriioni

     În mediu acid  sarcina sumară va fi pozitivă

     În mediu bazic sarcina sumară va fi negativă

 

Datorită acestui fapt la trecerea unui curent electric în soluţie, AA vor migra în mediu acid spre catod(-), iar în mediu alcalin spre anod(+).

 

Punct izoelectric

- E ste o valoare a pH-ului la care suma sarcinilor pozitive  este egală cu suma sarcinilor negative (migrarea proteinelor sau a AA într-un cîmp electric este nulă)

-     se notează pHi şi este diferit pentru fiecare aminoacid sau proteină.

     În această formă se  exercită  forţe  de  atracţie  reciproce   între  grupările – COO- şi - NH3+; are loc o aglomerare a moleculelor din soluţie şi solubilitatea  devine minimă.

 

pHi

    Pentrui AA neutri se află între pH 6-7

    Pentrui AA bazici se află în mediu bazic

    Pentrui AA acizi  se află în mediu acid 

 

Sarcina proteinei

    La  un pH mai acid ca valoarea pHi proteina capătă o sarcină pozitivă (cation)  şi migrează spre catod(-);

     la PH mai mare ca pHi proteina capătă o sarcină negativă şi migrează spre  anod(+)

 

Membrana apoasă (apa fixată)

    Se formează la interacţiunea grupelor ionogene ce fixează dipolii de apă.  Grupa COO fixează 4 molecule H2O,

NH2-  -3;  iar –OH şi NH – câte 2.

 

Proprietăţile apei fixate 

1. moleculele apei legate au o dispunere mai compactă, ce o apropie de un corp solid

2. proprietăţile ei de solvent sunt reduse

3. îngheaţă la temperaturi joase( -40C)

4. constanta dielectrică (forţa de atracţie dintre ionii încărcaţi opus) este de 2,8, pe cînd la H2O obişnuită este de 8


Denaturarea proteinelor

     este distrugerea nivelurilor superioare de organizare ale moleculei proteice (secundar, terţiar, cuaternar) în afară de structura primară cu  pierderea proprietăţile fizico-chimice şi biologice ale proteinei.

     Agenţii denaturanţi se împart în fizici şi chimici.

1. factorii fizici: mperatura, presiunea, radiaţiile ultraviolete şi ionizante.

2. factorii chimici : acizi, bazele, solvenţii organici, detergenţii, amidele, sărurile metalelor grele.

 

Trăsăturile proteinei denaturate:

  pierderea activităţii biologice

  micşorarea solubilităţii

  schimbarea formei şi mărimii moleculelor

  creşterea reactibilităţii unor grupe

  pierderea capacităţii de a se cristaliza

 

Substanţele ce pot împedica denaturarea

    soluţii de glucide

    glicerina

    a. graşi

    Pentru a evita denaturarea proteina se păstrează la rece, în soluţii concentrate de săruri la un pH anumit

 

Renaturare (renativare).

- este restabilirea structurii şi activităţii biologice a proteinei la înlăturarea agentului denaturant.

 

Metodele de studiere a componenţei calitative şi cantitative a proteinelor

    a) hidroliza (ruperea unei legăturin ordinare cu adiţia unei molecule de apă)

    b) cromatografie

    c) electroforeza

    d) salifiere

     e) dializa

    f) gel-filtrare

 

Cromatografie

-  este identificarea şi separarea      aminoacizilor.

    Principiul: Metoda este bazată pe diferenţa coeficientului de repartiţie a aminoacizilor în apă şi solvent organic (butanol), care nu se amestecă cu apa. Viteza migrării aminoacizilor pe hîrtie este direct proporţională cu gradul de dizolvare în butanol.

 

Electroforeza

 - este metoda de separare a particulelor ce posedă sarcină (proteine) într-un cîmp electric

      Direcţia migrării Pr  depinde de pH-ul mediului; Pr fiind electroliţi amfoteri — în mediul acid ele posedă sarcină pozitivă şi se mişcă spre catod, în mediul bazic posedâ sarcină negativă migrează spre anod.

       Separarea Pr din serul sanguin La pH-ul 8,6 -8,9 în câmpul electric continuu Pr serului  posedă sarcina negativă şi vor migra spre anod cu o viteză care depinde în aceeaşi măsură de mărimea sarcinii electrice şi de masa moleculară a particulelor. În rezultat se separă

Albumine(care agung primele),apoi  globulinele care se separă în fracţii: a1, a2; b şi în final g-globulinele.

 

Salifierea

    - este metoda de precipitare a  proteinelor din soluţie la acţiunea conentraţiilor mari  de săruri neutre (sulfatul de amoniu, clorura de sodiu şi al.)

-      este un proces reversibil.

Mecanismul salifierii se reduce la dehidratare macromoleculelor proteice şi înlăturarea sarcinii electrice.

Asupra vitezei de precipitare a proteinelor prin salifiere acţionează un şir de factori ca hidrofilitatea proteinei, masa moleculară, sarcina electrică; de aceea salifiere diferitelor proteine are loc în concentraţii diferite de săruri.

   De exemplu, albuminele se precipită în soluţie saturată de sulfat de amoniu, pe când globulinele - în soluţie semisaturată de aceeaşi sare.

 

Dializa proteinelor

Dializa (din greceşte dialisis - separare) se numeşte procesul de separare a substanţelor macromoleculare şi soluţiilor coloidale de substanţe micromoleculare cu ajutorul membranelor semipermeabile (celofan, pergament, colodiu şi al.);

Posedând un diametru mare moleculele proteice, coloizii, substanţele macromoleculare nu pot trece prin porii acestor membrane spre deosebire de substanţele micromoleculare şi săruri.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Retete oficinale sau magistrale exemple , Preparate magistrale, oficinale si medicamente industriale

Interacțiuni între medicamente și între medicamente și suplimente alimentare

REŢETA MAGISTRALĂ