Retete oficinale sau magistrale exemple , Preparate magistrale, oficinale si medicamente industriale

Preparate magistrale, oficinale si medicamente industriale

Medicamentele MAGISTRALE sunt produse care se prepara in farmacie la cerere pe baza de reteta (prescriptie medicala) care este individualizata pentru fiecare pacient. Medicamentele magistrale se prepara in cantitati mici au o durata de pastrare mica si sunt destinate utilizarii imediate. Datorita dezvoltarii industriei de medicamente se apeleaza din ce in ce mai putin la formulele magistrale. Exista numeroase afectiuni pentru care se pot utiliza preparatele magistrale cele mai frecvente sunt: afectiuni ale mucoasei bucale probleme dermatologice afectiuni ginecologice.
Preparate magistrale, oficinale si medicamente industriale

In trecut, farmacia era cunoscuta ca "stiinta a remediilor" deoarece in prevenirea si tratarea bolilor se utilizau metode si mijloace variate denumite remedii.

Acestea sunt de mai multe tipuri si anume: remedii fizice (raze uv, raze x, ultrasunete);

remedii psihice (sugestia, hipnoza);

remedii chimice, cunoscute sub numele de medicamente.

Ele sunt cele mai utilizate remedii atat in scop profilactic, cat si curativ.


In functie de modul de preparare, remediile se clasifica in trei grupe:

medicamente magistrale;

medicamente oficinale;

medicamente industriale.

Medicamentele MAGISTRALE sunt produse care se prepara in farmacie, la cerere, pe baza de reteta (prescriptie medicala) care este individualizata, pentru fiecare pacient. Medicamentele magistrale se prepara in cantitati mici, au o durata de pastrare mica si sunt destinate utilizarii imediate. Datorita dezvoltarii industriei de medicamente, se apeleaza din ce in ce mai putin la formulele magistrale. Exista numeroase afectiuni pentru care se pot utiliza preparatele magistrale, cele mai frecvente sunt: afectiuni ale mucoasei bucale, probleme dermatologice, afectiuni ginecologice. Preparatele magistrale acopera o gama larga de forme farmaceutice si anume: solutii de uz intern sau extern, suspensii pentru uz intern sau extern, unguente, emulsii, creme si pulberi.

Cele mai numeroase prescriptii magistrale contin solutii, suspensii si unguente pentru uz extern. Medicamentele

OFICINALE sunt produse care se prepara, in farmacie, dupa o formula bine stabilita si care este inscrisa in farmacopee. Se prepara in cantitati mai mari din care se pot face diviziuni si se pot elibera si fara prescriptie.

Aceste preparate au o durata de pastrare mare si o larga utilizare. De asemenea, pot intra in formula unor preparate magistrale. Dintre produsele oficinale, frecvent sunt folosite: apa oxigenata, tinctura de iod, alcoolul iodat 1%, mixtura mentolata etc. Medicamentele

INDUSTRIALE sunt produse numai in industria de medicamente, pe baza unei formule stabilite, inscrisa in fisa de fabricatie si aprobata de Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului. Produsele industriale prezinta compozitie fixa si au termen de valabilitate mult mai mare: 1 an pana la 3 sau 5 ani. Acestea sunt produse in cantitate mare, in sarje sau loturi de fabricatie si prezinta conditionare (ambalare) particulara pentru toata cantitatea unei sarje.

Medicamentele industriale au o denumire caracteristica, conventionala, inregistrata si folosita in exclusivitate de firma producatoare. In prezent, medicamentele industriale au ponderea cea mai mare pe piata farmaceutica, aproximativ 98%. In toate Farmaciile DONA se prepara retete magistrale si oficinale in conditii sigure de calitate, igiena si in conformitate cu prevederile in vigoare din domeniul farmaceutic. Preparatele magistrale se realizeaza dupa retete prescrise de catre medicii specialisti. Substantele folosite la preparare corespund calitativ si cantitativ prevederilor.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Regional and local vasodilators

Analgezicele opioide şi neopioide