GLUCIDELE
Obiectivele:
•
Rolul biologic al
glucidelor. Clasificarea glucidelor.
•
Monozaharidele.
Clasificarea lor. Importanţa şi structura celor mai importante trioze, pentoze
şi hexoze.
•
Structura glucozei
(formula deschisă, proecţia Haworth, conformaţia scaun). D- şi L-glucoza,
anomerii şi epimerii glucozei.
•
Reacţiile chimice
importante ale monozaharidelor (formarea O- şi N-glicozodelor, derivaţilor
fosforilaţi, aminoglucidelor, acizilor aldonici şi uronici).
•
Structura şi
proprietăţile dizaharidelor (maltozei, lactozei şi zaharozei).
•
Structura şi
proprietăţile polizaharidelor (amidonului, glicogenului şi celulozei).
•
Digestia şi absorbţia
glucidelor în tractul gastrointestinal.
•
Metabolismul
glicogenului (sinteza, mobilizarea, reglarea).
nMetabolismul glucidelor
Glucide
n - sunt compuşi polihidroxicarbonilici şi derivaţii lor.
n Rolul:
n Energetic- furnizează 50-70% din energia totală care se produce în organism
n Structural – sunt elemente constitutive ale membranelor biologice
n Intră în componenţa AN şi a Co (NAD, FAD, HSCoA)
n De sprijin - formează substanţa fundamentală a ţesutului conjuctiv
(condroitinsulfaţii)
n Anticoagulant- heparina
n Funcţie hidroosmotică şi ionoreglatoare (datorită hidrofilităţii înalte şi
sarcinii negative heteropolizaharidele acide reţin apa şi cationii
n Funcţie protectoare, mecanică (heteropolizaharide)
Clasificare:
I. După comportarea la hidroliză se clasifică în:
n
–oze ozide.
monozaharide oligozaharide şi polizaharide
a. după grupele funcţionale: aldoze şi cetoze
b. după numărul atomilor de carbon se impart în trioze (3 C), tetroze (4
C), pentoze (5 C), hexoze (6 C) etc
MONOZAHARIDELE
n
Monozaharidele din punct de vedere chimic
prezintă aldehido-sau cetoalcooli polivalenţi.
n
Cele mai răspîndite
în organism o au triozele:gliceraldehida şi dihidroxiacetona; pentozele: riboza
şidezoxiriboza; hexozele: glucoza (principalul monozaharid al organismului),
fructoza şi galactoză.
n
Proprietăţi:
•
Substanţe incolore,
solide
•
Uşor solubile în apă,
greu solubile în alcool, insolubile în eter şi cloroform
•
Cristalizează sub
formă de cristale albe
•
Gust dulce
•
Sunt substanţe optic
active, datorită existenţei în molecula sa a atomilor de carbon asimetrici
n Toate monozaharidele (ex. –dihidroxiacetona) conţin în moleculă atomi de
carbon asimetrici – pot prezenta mai mulţi izomeri.
n
n N=2 N-nr. izomerilor;
n- nr. atomilor de C
n Izomerii optici care au aceeaşi formulă şi prezintă aceleaşi proprietăţi
fizico-chimice, dar se deosebesc numai prin sensul în care rotesc planul
luminii polare – enantiomeri
- deviază planul luminii la dreapta – dextrogeni; la
stânga – levogeri.
n Stereoizomerii care diferă prin configuraţia a 1, maximum n-1 carboni
asimetrici din totalul de numărului de C sunt- diastereoizomeri (care diferă
prin configuraţia unui singur C asimetric – epimer)
n Diastereoizomerii se deosebesc între ei prin proprietăţile fizico-chimice,
precum şi prin valoarea unghiului sau sensul de rotaţie a planului luminii
polarizate
n Compuţii optici se împart în 2 serii: D şi L
n Majoritatea ozelor naturale aparţin seriei D
Structura monozaharidelor
n
n În spaţiu unele grupe hidroxil interacţionează cu grupa carbonilă în limita
unei şi aceeiaşi molecule, formând compuşi ciclici de tipul semiacetalilor
interni - glucopiranoze sau
glucofuranoze.
n La formele cicilice mai apare un
hidroxil suplimentar numit glicozidic sau semiacetal cu care sunt legate
proprietăţile de oxido-reducere. Numărul stereizomerilor a formelor ciclice a
hexozelor se dublează şi constitue 32. În dependenţă de poziţia hidroxiluli
semiacetal (la dreapta sau stângă) apar formele a şi b.
Dizaharidele
n Maltoza – 2 mol. de α glucopiranoze - leg. 1,4 glicozidică
n Zaharoza – α glucopiranoză+β fructofuranoză – leg. α 1- β2 glicozidică
n Lactoza – βgalactopiranoză + α glucopiranoză
POLIZAHARIDELE
n
Homopolizaharidele:
amidonul, glicogenul, celuloza -conţin unităţi monozaharidice repetetive
n
Amidonul - de origine vegetală,reprezintă
rezerva glucidică principală. E constituit din 2 componente:
- amiloza (20%) – resturi de Gl, legate prin leg 1,4
glicozidice
- amilopectina
(80%) – resturile de Gl se leagă prin leg. 1,6 glicozidice
Amiloza:
-
Mm =105
-
Formează micelii
hidratate care dau cu iodul o coloraţie albastră
-
Configuraţia
spaţială- α helix, pasul cuprinde 4-5
resturi de glicozil
Amilopectina:
-
Mm –este de ordinul
zecilor sau sutelor de mln
-
Formează sol.
coloidale care dau cu iodul o coloraţie
roşie
-
Prezintă ramificări.
Punctele de ramificări apar după 16 radicali de Gl оn lanţul exterior şi după
10 radicali de Gl – оn cel interior
Glicogenul
n
de origine animală
n
reprezintă forma de
depozitare a Gl în organismul uman
n
localizat în ţesutul
muscular şi ficat
n
după structură se
asemănă cu amilopectina, dar are un grad de ramificare mai mare – ramificaţiile
exterioare –apar după 6-7 resturi de Gl; iar cele interioare – după 3-5 unităţi
de Gl
n
În apă formează sol.
coloidale, care cu iodul dau o coloraţie brun roşcată
n
Mm – este de ordinul
mln
Digestia glucidelor
n Începe în cavitatea bucală sub acţiunea α amilazei salivare, care scindează leg. α 1,4 glicozidice din amidon (până la dextrine)
n Continuă în duoden sub acţiunea amilazei pancreatice – (leg. 1,4
glicozidice), care scindează dextrinele până la maltoză .
n Leg α 1,6 glicozidice sunt scindate
sub acţiunea amilo-; oligo 1,6 glicozidaze
n Dizahaharidele se scindează sub acţiunea maltazei; lactazei, zaharazei (se
sintetizează în enterocite)
n Celuloza nu se scindează în TGI al omului deoarece lipsesc enzimele β 1,4 glicozidazele
n în TGI polizaharidele sunt scindate până la monozaharide
Absorbţia
n
Monozaharidele se
absorb la nivelul intestinului subţire
n
Implică 2 mecanisme:
n
Transport activ
(necesită ATP şi Na)
n
Difuzie facilitată
•
transportorul leagă
la locuri separate atât Gl cât şi Na (legarea Na creşte afinitatea pentru Gl)
•
pătruns în epiteliul
intestinal, acesta este eliberat şi odată cu el Gl
•
Gl- iese din celulă
prin difuzie facilitată, iar Na este expulzat contra gradientului de
concentraţie prin intervenţia ATP-azei, Na, K dependentă
ANOMALII ENZIMATICE ÎNIGESTIA ŞI
ABSORBŢIA GLUCIDELOR:
n - deficitul
de lactază duce la intoleranţă la
lactoză
poate fi: -
ereditară
- dobоndită
n - deficitul de zaharază
n la intolerantă la zaharoză
n
în ambele cazuri semnele clinice sunt:dureri abdominale, diaree cronică, flatulenţă.
Transportul glucozei prin sînge
n Glucoza fiind solubilă în apă liber circulă cu sîngele spre toate celulele
organismului
n Celulele posedă receptori proteici (unii
influenţaţi de insulină), care
facilitează trecerea glucozei prin membrană
TRANSPORTORUL GLUCOZEI prin membrana
celulelor (GLUT 1-5)
n – reprezintă un polipeptid constituit din circa (1-12) domenii transmembraneri
n
GLUT 1: predomină în celulele sistemului nervos şi eritrocite (Km = 1mM)
n
GLUT 2: în hepatocite, celulele beta pancreatice (Km = 15 - 20mM)
n
GLUT 3: în toate celulele (Km = 1mM)
n
GLUT 4: în celulele muşchiului cardiac,schiletic şi adipocite (insulindependentă
(Km = 5mM))
n
GLUT5: în celulele intestinale (transportă glucoza însînge)
Metabolismul Glicogenului
- Glicogenul reprezintă un polimer al
glucozei de origine animală.
-Monomerii sunt uniţi între ei cu legăturile
w (1à4) glicozidice şi (1à6) glicozidice
- reprezintă forma de rezervă a glucozei ce se depozitează preponderent în celulele hepatice şi
musculare în perioada postpranderală.
Catabolismul Glicogenului
-sau scindare lui se
declanşează în starea de foame la
concentraţii joase de glucoză în sînge
Glicogen Fosforilaza catalizează clivarea fosforolitică a legăturii a(1à4) glicozidice din glicogen, detaşînd glucoso-1-fosfatul ca
produs al reacţiei.
Glicogen (n
resturi) Pi
glicogen (n-1
resturi) glucose-1-fosfat
Fosforoliza poate fi comparată cu hidroliza:
- Este
rezultatul scindării glicogenului
Fosfoglucomutaza, deţinоnd OH serinei оn centrul activ ca acceptor de Pi. catalizează
reacţia reversibilă:
glucozo-1-fosfat ßà glucozo-6-fosfat
Glucozo-6-fosfatul porneşte calea glicolitică ori
(doar оn ficat) se supune defosforilării pentru a elibera glucoza оn sоnge.
Enzima
hepatică Glucoso-6-fosfataza catalizează această reacţie astfel menţine
glicemia:
glucozo-6-fosfat + H2O à glucoza + Pi
Оn alte
ţesuturi această enzimă lipseşte.
Reglarea glicogenolizei
Sinteza Glicogenului
Uridin
difosfat glucoza (UDP-glucoza) este nemijlocitul precursor pentru sinteza glicogenului.
Restul de
glucoză aderă la glicogen, UDP-glucoza fiind substrat iar UDP ce rezultă este
produsul reacţiei.
Nucleotid difosfaţi monozaharide servesc
şi ca precursori pentru sinteza altor lanţuri de oligozaharide.
UDP-glucoza se formează din glucozo-1-fosfat şi UTP:
w glucoso-1-fosfat + UTP à UDP-glucoza + PPi
w PPi + H2O à 2 Pi
Summar:
w glucozo-1-fosfat + UTP à UDP-glucoza + 2 Pi
Hidroliza spontană a PPi (P~P) face reacţia unidirecţională. Energia eliberată fiind folosită la adiţia
unui rest de glucoză la amorsa de glicogen existentă.
Glicogen Sintaza catalizează transferul unui rest de glucoză de pe UDP-glucoză pe hidroxilul C4 al restului terminal a amorsei de glicogen cu formarea
legăturii a(1- 4) glicosidice:
glicogen(n rest) + UDP-glucoza à
glicogen(n +1 rest) + UDP
În lipsa amorsei de glicogen
n Glcogensintaza recurge la un primer
de natură proteică – glicogenina
n Glicogenina – este o proteină catalitică glicoziltranferazică
Legătura glicozidică se formează între
atomul C1 a glucozei derivată din
UDP-glucoză şi hidroxilul tirozonei
din Glycogenin.
UDP rezultă ca produs.
Reglarea glicogenozenezei
n se efectuiază la nivelul enzimei
glicogen-sintaza. Această enzimă
se prezintă sub două forme intereconversibile prin fosforilare-defosforlare.
Forma fosforilată este inactivă în timp ce cea defosforilată este activată:
n Insulina activează enzima glicogen-sintaza, astfel are loc activarea
sintezei glicogenului; glucagonul, adrenalina are efect invers asupra acestei
enzime.
Obiectivele:
1. Glicoliza - treptele enzimatice a glicolizei aerobe şi anaerobe.
Reglarea glicolizei.
Bilanţul energetic al
degradării anaerobe şi aerobe a glucozei.
2.Sistemele navetă pentru
transferarea NAD.H din citozol în mitocondrii.
3. Soarta piruvatului.
4.Fermentaţia alcoolică.
5. Gluconeogeneza ( mecanismul,
reglarea ).
6.Procesul de sinteză şi reglare a
lactozei.
Glicoliza
Recţiile Parţiale
n Funcţiile glicolizei.
Bilanţul energetic al glicolizei aerobe
n În rezultatul glicolizei anaerobe şi altor procese în citozol se formează
NAD·H2. Pentru ca atomii de hidrogen cu un potenţial energetic înalt să
elibereze energia ei trebuie întroduşi în mitocondrie unde vor fi transportaţi
prin lanţul respirator spre O2.
n În lanţul respirator hidrogenii vor
elibera energia, o parte din care va fi acumulată în legăturile macroergice ale
ATP (fosforilare oxidativă).
n Membrana internă a mitocondriilor,
însă nu este permeabilă pentru NAD·H2, deaceia pentru transportul hidrogenilor
în mitocondrii servesc aşa numitele sisteme naveta. Există 2 asemenea sisteme:
glicerolfosfat (activă în muşchi şi creier) şi malat-aspartat (activă în
miocard, ficat, rinichi.)
Sistemul naveta Glicerol-Fosfat
Sistemul naveta Malat-Aspartat
GLUKONEOGENEZA
- Sinteza Gl din produşi neglucidici ca:
n Piruvatul
nLactatul
n AA
nGlicerolul
nOA
nSunt reacţiile inverse ale glicolizei cu excepţia a 3 reacţii ireversibile:
a10, a 3 şi 1.
nDeaceea există 3 căi de ocolire
I cale de ocolire:
Transformarea piruvatului în PEP
Piruvatcarboxilaza
Piruvat + HCO3-
+ ATP à oxaloacetat + ADP + Pi
PEP carboxikinaza :
oxaloacetat + GTP à PEP + GDP + CO2
Sumar: Piruvat + ATP + GTP + H2O ---> PEP + ADP + GDP
+ Pi + 2H+
II cale de ocolire:
transformarea Fr 1,6 difosfat în Fr 6 fosfat
fructoza-1,6-disfosfataza:
fructoza-1,6-diP + H2O
à fructoza -6-P + Pi
III cale de ocolire:
transformarea Gl 6 fosfat în GL
glucoza-6-fosfataza:
glucoza-6-fosfat+
H2O à glucoza + Pi
Reacţia sumară
n Glicoliză:
n Glucoza +2NAD+ +2ADP +2Pi à
à2 piruvat +2NADH+H+ +2ATP
Gluconeogeneză:
2Piruvat+2NADH+H+ +4ATP+2GTP à
à Glucoza + 2NAD + 4ADP + 2GDP +6Pi
Reglarea glicolizei şi gluconeogenezei
n Glicoliza:
n
Hexokinaza/
glucokinaza (1)
n
Fosfofructokinaza (3)
n
Piruvatkinaza (10)
n Gluconeogeneza:
n
Piruvatcarboxilaza şi
PEPcarboxikinaza
n
Fructozo -1,6-
difosfataza
n Gl 6 fosfataza
Reglarea glicolizei şi gluconeogenezei
Gluconeogeneza
din lactat
n Lactat +NADH+H Piruvat +NAD
E - LDH
Gluconeogeneza din AA
n Ciclul Feling Mallete
Gluconeogeneza din glicerol
Fermentaţia alcoolică
Sinteza lactozei.
n
Are loc în glandele
mamare în perioada de lactaţie
ŞUNTUL PENTOZO FOSFAT
•
METABOLISMUL
ALTOR MONOZAHARIDE:
FRUCTOZA,
GALACTOZA,
MANOZA,
GLICEROL,
GLUCURONAT
Metabolimul fructozei:
Metabolismul galactozei:
Comentarii
Trimiteți un comentariu