ENZIMELE
Obiectivele:
•Noţiune despre enzime, natura chimică şi rolul biologic al enzimelor.
Diferenţa dintre acţiunea enzimelor şi catalizatorilor nebiologici.
•Dovezile naturii proteice a enzimelor. Structura enzimelor. Proenzimele
(zimogenii). Noţiune despre centrul activ şi centrul alosteric al enzimelor.
•Izoenzimele şi rolul lor.
•Cofactorii enzimelor. Coenzimele
şi ionii metalici. Funcţiile de coenzime
a vitaminelor şi microelementelor.
•Natura chimică (structura)
vitaminelor B1, B2, B6, PP şi rolul lor ca coenzime.
•Mecanismul de acţiune al enzimelor. Centrul activ al enzimelor şi rolul lui
în formarea şi transformarea complecşilor intermediari dintre enzimă şi
substrat. Rolul modificărilor conformaţionale reciproce ale moleculei enzimei
şi substratului la favorizarea catalizei (reacţiei).
•Nomenclatura (denumirea) şi clasificarea enzimelor. Caracteristica generală
a claselor şi subclaselor principale de enzime. Numărul de cod al enzimei.
Enzimele
- cea mai imensă şi specializată clasă de proteine, care reglează şi coordonează decurgerea armonioasă a reacţiilor chimice.
- reprezintă
catalizatori biologici, care
măresc
viteza reacţiei chimice şi
rezultă la sfîrşit
nemodificaţi cantitativ
şi calitativ.
- acţionează strict într-o anumită consecutivitate şi cu o anumită specificitate.
- energia
substanţelor reagente
trece dintr-o formă în alta cu o eficacitate mare. Se acumuleză în ATP ce este utilizată în procesele vitale.
Particularităţile comune pentru E şi catalizatori nebiologici.
nAmbii respecă aceleaşi legi ale catalizei:
1. catalizează numai reacţiile
posibile din punct de vedere termodinamic;
2. nu modifică direcţia
reacţiilor;
3. nu modifică echilibrul
reacţiei dar conduc la instalarea mai rapidă a stării de echilibru;
4. nu se consumă în procesul
reacţiei, deci se regăsesc, din punct de
vedere cantitativ şi calitativ, într-o stare chimică neschimbată, putînd
participa la un nou act catalitic.
Enzimele au particularităţi
prin care se deosebesc de catalizatorii nebiologici
1.Viteza reacţiei enzimatice
creşte de milioane de ori. Ex: Atomul de Fe posedă posibilităţi peroxidazice 1 mg de Fe în componenţa
catalazei poate înlocui o tonă de Fe metalic.
2. Enzimele posedă o înaltă
specificitate de acţiune. Deci fiecare E catalizează, un anumit tip de reacţii
sau transformarea unui anumit S.
3. E.catalizează reacţiile fară
formarea produselor intermediare adică randamentul este de 100%.
4. Enzimele, reacţionează în
condiţii blînde- parametri optimi de acţiune
a enzimei - soluţii apoase diluate, pH valorii fiziologice, t anumita şi
presiune adecvată.
5. Activitatea E şi de aici şi
viteza reacţiilor sunt reglate.
6. E catalizează reacţiile în
ambele direcţii
7. Viteza reacţiei enzimatice
este direct proporţională cu cantitatea E
8. Există o anumită dependenţă a
vitezei reacţiei enzimatice de concentraţia S.
Cu creşterea concentraţiei
substratului are loc mărirea proporţională a vitezei reacţiei Ajungînd la o concentraţie maximă mai sus de care viteza nu mai
creşte.
Natura chimică
nEnzimele
sint proteine şi
posedă toate proprietăţile
fizico-chimice, specifice
acestor macromolecule (solubilitate,
proprietăţ osmotice, sarcină
electrică netă, denaturare
termică, reacţii
chimice ş.a.)
nActivitatea lor e dependentă de păstrarea structurii native a proteinei.
nDovezile experimentale:
1. Sunt alcătuite din AA
2. Prezenţa macromolecule.
3. În apa formează substanţe
coloidale cu proprietdtile sale specifice
4. Prezintd electroliti amfoliti
s. Sunt termolabili şi anume: distrugerea lanţului polipeptidic prin fierbere în soluţii acide sau bazice (hidroliza) sau denaturarea lor.
6. Enzimele, fiind proteine sunt
supuse acţiunii altor E care scindează proteinele Ex: Pepsina în mediu acid
scindează amilaza.
7. Cel mai solid argument este că
in condiţi de laborator din AA
au fost sintetizate: ribonucleaza
– scindează acizii nucleici
lizozima - ce distruge capsulele microorganismelor.
Enzimele pot fi :
nProteine simple sau conjugate.
n Cele simple sint alcătuite numai din AA
nCele conjugate sint asociate cu compuşi ce au mase moleculare mici,
dializabili şi termostabili –cofactor
n Cind aceşti compuşi organici sint strins legaţi în structura enzimei
poartă denumirea de grupari prostetice: cind, insă imbinarea lor
este usor disociabilă-poartă denumirea de coenzime.
nAceşti biocatalizatori se numesc holoenzime, iar componenţa proteică -
apoenzima de care depinde specificitatea.
nCofactori pot ti: cationii unor metale,
mai rar unii
anioni,
substanţele
asemanatoare cu nucleotidele,
precum şi vitaminele în forma lor activă.
Coenzimele îndeplinesc diferite roluri :
1. stabilizează conformaţia activă a moleculei
2. prezintă veriga de legatură intre S şi CA prin legături
coordinative
3. coenzimele pot indeplini actul de cataliză Ex: transportul electronilor.
nRolul ionilor este legat de prezenţa lor în componenta E. Ex:
Cu-citocromoxidaza
nSubstrat (S)- este substanţa asupra căreia actionează E.
P- produsul reactiei
Clasificarea coenzimelor
nCo vitaminice
nTiaminice
nFlavinice
nNicotinamidice
nPiridoxinice
nFolice
nCobamidice
nBiotinice
nlipoice
nCo nevitaminice
(nucleotidice;
metaloporfirinice,peptidice)
Structura enzimelor
nMasa moleculara a E e de mii de ori mai mare decît masa moleculară a substratului şi deci E acţionează nu
cu toată molecula dar cu o parte, un anumit sector- acest loc de acţiune cu S
se numeşte CA
nCA - combinarea unicală în spaţiu şi în timp a anumitor resturi de AA
care asigură interacţiunea cu S şi transformarea ulterioară a acestuia
Unele particularităţi ale centrului activ (CA):
Centrul activ este alcătuit dintr-un
"centru de legare" şi un "centru catalitic". Adică în
centrul activ unele grupări (sau resturi ale aminoacizilor) sint implicate în
legarea substratului, altele asigură cataliza propriuzisă.
- CA ocupă o parte relativ mică
din volumul enzimei şi majoritatea restului de aminoacizi în molecula enzimei
nu contacteaza cu substratul.
- CA e o structura
tridimensionala (nu e punct, linie, sau plan) - o structură compusă la formarea
careia participă grupe ce aparţin diferitor resturi de aminoacizi, ce în
secvenţa liniară se află la depărtare
- S relativ slab se leagă cu E.
-CA are forma de
"adîncitură" sau "cavitate" (şant, dispicătură), unde nu-i
acces la apa, cu excepţia cînd apa este un reagent al reacţiei.
Fixarea specifică e dependentă de
poziţia bine determinată a atomilor în CA. S intra în CA, dacă e asemănător după forma lui.
Centrul alosteric (Allo stereos - alt loc) şi efectorii alosterici
nMulte enzime în afară de centrul activ posedă şi centrul alosteric sau
centrul de reglare. Substanţele care se combină cu centrul alosteric al enzimei
şi modifică activitatea ei poartă denumirea de efectori alosterici (inhibitori
sau activatori). Sub acţiunea efectorilor se modifică configuraţia moleculei
enzimatice şi simultan şi conformaţia CA ce la rîndul său posedă proprietatea
de a reacţiona cu substratul. Efectorii alosterici realizează prin urmare
reglarea metabolismului.
Ce e caracteristic
pentru enzimele alosterice:
lau ca şi toate enzimele centru
catalitic, unde se fixează şi se modifică S, dar mai au un alt centru, pentru fixare a metabolitului reglator, numit efector sau modulator.
lmoleculele E alosterice sint mai mari, mai
complexe şi sint oligomere pare;
c)au cinetica lor - viteza
reacţiilor în dependenţă de concentraţia substratului are forma sigmoldală, dar
nu hiperbolica, cauzată de urmările interacţiunii între protomeri ce leagă S în mod cooperativ (exemplu
mioglobina şi hemoglobina).
Natura chimică (structura) vitaminei, PP şi rolul ei ca
coenzimă
Rolul:
nParticipă în reacţiile de oxido-reducere:
Natura chimică
(structura) vitaminei B1 şi rolul ei ca coenzimă
nDerivaţii vitaminei B1(tiamiana)- TPP
Rolul:
nDecarboxilarea oxidativă a piruvatului
nDecarboxilarea oxidativă a α cetoglutaratului
nReacţii de transcetolare
Natura chimică
(structura) vitaminei B2 şi rolul
ei ca coenzimă,
nDerivaţi ai vitaminei B2
(FMN sau FAD)
Rolul:
nParticipă în reacţiile de oxido-reducere:
- Dezaminarea AA
(aminoacidoxidaza)
- Degradarea
aldehidelor (aldehidDH)
- Degradarea purinelor
(xantinoxidaza)
- Ciclul Krebs
(succinatDH)
- Oxidarea AG (dihidrolipoilDH
Natura chimică
(structura) vitaminei B6 şi rolul ei ca coenzimă, Ionii de metale
–cofactori ai E
nE care în calitate de cofactori conţin metale – metaloenzime
nMetalele sunt fixate de apoenzimă prin legături electrostatice la care
participă resturile de AA acizi (Asp, Glu) sau bazici (Arg, Lyz, His)
nExemple: - citocromii, catalaza (Fe)
- Citocromoxidaza (Cu)
- Amilaza salivară (Cl)
- alcoolDH (Zn)
Mecanismul de acţiune al enzimelor
Pentru ca
o reacţie şi aibă
loc e necesar
ca moleculele de
S şi E
să contacteze între
ele. Însă nu
fiecare moleculă contactînd
interacţionează în condiţii
obişnuite. Ex :Hîrtia
este în contact
permanent cu 02 dar
nu se aprinde
decit dacă, nu
o aprindem cu
chibritul. Pot
interacţiona numai acele molecule la care energia de activare – energie
exprimată în calorii necesară pentru ca toate moleculele unui mol de substanţă la o temperatură anumită sa atingă starea de trunziţie, ce corespunde
apixului barieirei energetice.
n Pentru ca reacţia să aibă loc
e necesar de îtrodus un exes de energie sau de micşorat bariera
energetică. E accelerează, viteza reacţiilor chimice (VRC) micşorînd
barierul de activare şi reacţia decurge după alt mecanism, ce se caracterizează
printr-o energie de tranziţie mult mai mică.
Mecanismul
de acţiune al enzimelor.
nProcesul catalizei enzimatice poate fi divizat convenţional în trei stadii:
•Difuzia S spre E şi legarea cu CA al
E (formarea complexului ES). Prima etapă de
scurtă durată depinde de concentraţia Si şi de viteza lui de difuzie spre CA al E. Mecanismul interacţiunii între
S şi E este explicat prin două concepte.
2. Transformarea complexului primar
enzima-substrat în unul sau cîteva complexe activate, indicate în ecuaţie prin
ES* şi ES**. Această etapă este cea mai
lentă şi depinde de energia de activare a reacţiei chimice respective.
La această etapă are loc dereglarea legăturilor substratului, ruperea lor sau
formarea noilor legături în urma interacţiunii grupelor catalitice ale enzimei.
3. Despărţirea
produselor reacţiei de centrul activ al enzimei şi difuzia lor în mediul
ambiant (complexul EP disociază în E şi P).
Conceptul coencidenţei inductive
“coincidenţa forţată” (Kochland)
ncare
presupure o flexibilitate
(modificare conformaţională)
a CA cît
şi o modificare
(extindere sau comprimarea
legăturilor , eliberarea dipolilor
de apă de
ce se atinge
repede starea de
tranziţie) a
S.
nDin
punct de vedere
termodinamic, aşezarea
cea mai potrivită
a S în
raport cu E
reduce la minimum
gradele de libertate
în ce priveşte
mişcarea S, îi
micşorează entropia,
ceea ce favorizează
atingerea uşoară
a stării
de tranziţie.
nÎn enzima liberă CA este “preformat” (tensionat) ceea ce înseamnă că el are
o configuraţie spaţială uşor diferită de cea necesară fixării S. Substratul
induce o modificare conformaţională a
CA, care favorizează fixarea S.
Proenzimele (zimogenii).
nUnele enzime (proteine) se sintetizează în forma neactivă de precursor, care se activează în anumite condiţii.
Exemplu:
1) enzimele digestiei:
pepsinogenul, himotripsinogenul, tripsinogenul, proelastaza,
procarboxipeptidaza - scindeaza proteinele in stomac ~i duoden.
2) coagularea singelui e
determinată de cascada de reacţii cu activitate proteolitică;
3) hormonii proteici (insulina);
4) proteinele fibrilare
(colagenul).
nUnul din mecanismele de activare a proenzimelor este proteoliza limitata.
nProteoliza limitata - este scindarea (înlăturarea) unui sector al catenei în rezultat enzima se restructurează şi se formează CA.
Importanla biologică a prezenţei formelor neactive .
1. Protejază de proteoliză proteinele celulelor producătoare de E.
2. Este o forma de rezervă a E, care rapid pot fi activate şi intervin în reacţie.
Izoenzimele şi rolul lor.Izoenzmele.
nPrezintă forme moleculare de E_care apar
ca consecinţă de ordin genetic
deosebindu-se doar prin structura
primară şi mai mult prin proprietăţile fizico-chimice. Ele catalizează una şi aceiaşi reacţie. Se deosebesc prin aceea că pot modifica direcţia şi viteza transformărilor deoarece au afinitate diferită faţă de S.
nLDH care transformă piruvatul în lactat. Izoenzimele prezintă tetrameri de 2 tipuri H- heart inima şi M musculus muşchi.
nRaportul dintre
aceste catene este diferit in fiecare izoenzima. La electroforeza se separa 5
izoenzime: HHHH; HHHM; HHMM; HMMM; MMMM;
nRolul acestor E
consta în aceia că ele
facilitează adaptarea metabolismului în
diferite ţesuturi.
nEx: in miocard
predomină HHHH aceasta ezoenzima este inhibata de către
piruvat deaceea orientează oxidarea
piruvatului pe cale aeroba. Pe cind fracţia M4 este activată de catre piruvat şi orientează transformarea piruvatului pe
cale anaerobă spre lactat.
Clasificarea
actuală a enzimelor.
Toate enzimele
se împart în şase clase, clasele în
subclase, subclasele în subsubclase, iar aici E îşi are numărul său de ordin. Clasele, subclasele, sub-subclasele şi enzimele individuale se notează prin
cifre despărţite de puncte. Ex: LDH - 1.1.1.27
nClasa reprezintă tipul de reacţie, catalizat de
enzime
nSubclasa – precizează acţiunea E, deoarece indică natura grupării chimice a
S, atacat de E
nSubsubclasa – precizează natura legăturii S atacat sau natura acceptorului
care participă la reacţii
nDenumirea E – denumirea S +tipul reacţiei catalizate +aza
Nomenclatura (denumirea)
nSunt cunoscute mai mult de 2500 enzime fiecare E işi are denumirea de la denumirea S în latină cu adiţionarea terminaţiei aza.
Amiloid -amilaza, ureaza.
nS-au păstrat şi denumirile vechi tradiţionale pepsina, tripsina.
nEste utilizată pe larg denumirea sistematică
Denumirea S+ tipul reacţiei
(malat DH;piruvat carboxilaza )
Proprietăţile
generale ale enzimelor
Obiectivele:
1.
Proprietăţile generale ale enzimelor (termolabilitatea, specificitatea),
acţiunea pH-ului asupra activităţii enzimatice.
2. Activarea
şi inhibarea enzimelor:
a) mecanismele de activare (proteoliza
parţială, activarea alosterică, autostructurarea cuaternară, fosforilarea şi
defosforilarea, reactivarea).
b) mecanismele de inhibiţie (specifică şi
nespecifică, reversibilă şi ireversibilă, alosterică şi competitivă).
3. Organizarea
enzimelor în celulă (ansamblurile enzimatice, compartimentalizarea). Reglarea
activităţii enzimatice în celulă — importanţa
principiului de retroinhibitie.
4. Deosebirea
privind componenţa enzimatică a organelor şi ţesuturilor. Enzimele
organospecifice. Modificarea activităţii enzimatice în diferite afecţiuni
(enzimodiagnosticul).
5. Metodele de
obţinere şi purificare ale enzimelor. Cromatografia de afinitate.
6. Utilizarea enzimelor în practica medicală. Întrebuinţarea enzimelor
imobilizate în medicină.
7. Unităţile de activitate ale enzimelor.
8. Metodele de determinare
a activităţii enzimelor.
Termolabilitatea (-t°)
nTemperatura influenţează pronunţat activitatea enzimei. La t joase E sunt
puţin active.
nDacă luăm punctil de plecare 0 grade
s-a constatat ca majorarea t cu
10 grade dubleaza activitatea. Aşa continuă pînă la 40-50 grade. Majorarea de mai departe duce la micşorarea activităţii.
La 100 grade toate E organismului sunt inactive. Unele E a microorganismelor
termofile sunt active la T 80 grade.
nCreşterea vitezei reacţiei odată cu
creşterea t° este înterpretată prin prisma "energiei de activare".
Pentru fiecare enzimă se poate stabili o t° optimă la care viteza ajunge
valoarea maxima, mai departe viteza scade din cauza distrucţiei enzimei,
denaturarea proteinei.
Specificitatea
Deci fiecare E catalizează un anumit tip de reacţii
sau transformarea unui anumit S.
1) Specificitatea
de reacţie: E-catalizează un anumit tip de reacţie ce stă la baza
clasificării enzimelor: o hidroliza, o reacţie redox, formarea unei legături,
etc.
2) Enzimele cu o anumită
specificitate de reacţie poate avea specificitate de substrat relativă sau absolută:
na. specificitate relativa -
asigura transformarea unui grup de substante inrudite chimic şi se intîlneşte în diferite ipostaze:
- transforma un numar mare de substrate
(proteazele): chimotripsina - legatura peptidica, formata de COOH a Phe, Tyr,
Trp; tripsina - de COOH ai Lyz si Arg.
- transformă mai puţine
substrate: alcooldehidrogenaza - dehidrogenaza un grup de alcooli
monohidroxilici, recunoscind gruparea OH (specificitatea de grup)
- lipazele
digestive specific recunosc pozitia legaturii esterice intre glicerina şi acizi
graşi:
nb. specificitate absoluta. E recunoaşte un singur substrat Anhidraza
carbonica, Ureaza.
3) Stereospecificitatea de substrat şi de reacţie. 0 enzima poate ataca numai
un izomer D sau L.. Majoritatea biomoleculelor poseda un atom de C asimetric şi
fiind chirali pot exista sub forma celor 2 enantiomeri. Ex: Amilaza scindează
legăturile Alfa 1-4 glucozidice din amidon sau glicogen şi nu influentează
asupra legăturilor beta din celuloza.
Acţiunea
pH asupra activităţii enzimatice
n Fiecare enzimă are un pH optim la care işi manifestă activitatea maximală.
n In CA al E se
află grupări ionizabile, acide sau bazice, acestea interacţionează direct cu
ionii H+ si OH-, rezultatul fiind creşterea sau scăderea gradului lor de
disociere, acţionînd ca adevăraţi inhibitori ai enzimelor (amilaza în sucul
gastric). Ionii H+ si OH- au un efect denaturant asupra enzimelor -
rup legăturile, ce determină structura terţiară.
nMajoritatea enzimelor celulare au pH-ul optim în jurul pHului fiziologic de
7,4 cu excepţii ca hidrolazele acide lizozomale, pentru care este în jur de 5
sau monoaminooxidaza din membrana mitocondriala externa, circa 10. La enzimele
digestive pH-lui optim este cel al sediului lor de actiune: 1,5 – 2 al
pepsinei, 7 al amilazei pancreatice, 8 al tripsinei, etc.
n Deci mărind sau micşorind pH-ul
mediului, se poate regla activitatea catalitica a enzimelor. Dependenţa activităţii
enzimatice de variaţia pH-ului este deseori descrisă de o curbă în forma de
clopot.
Mecanismele de activare
a E
Sunt : 1. nespecifice: temperatura , iradierea
2. specifice
- Se activează la majorarea concentraţiei S cînd este insuficient
- La majorarea cantităţii E (creşte numărul de molecule de produs, în-tr-o unitate de timp)
-La introducerea coenzimelor cînd sunt insuficiente
-Introducerea ionilor metalelor Fe, Cu
-Modificarea chimica sau covalentă a E.
-proteoliza limitata (pepsinogen - pepsin in HCI)
- Activarea prin efectori alosterici
-Autoasamblarea cuaternara .
- Aici se mai referă şi reactivarea dar noi ne vom opri la mecanismele de inhibiţie.
Reglarea
covalentă (fosforilare-defosforilare)
nActivitatea unor E se modifică prin fosforilare. Fosforilarea se face prin
transferul unui rest fosfat de la ATP pe grupările hidroxil ale unor resturi de
Ser, Tre; Tyr din componenţa lor.
n Reacţiile de fosforilare sînt
catalizate de kinaze specifice.
n Este un proces reversibil
E-OH + ATP --------------→ E-O-P +ADP
nDefosforilarea are loc sub acţiunea fosfotazei specifice
E-OP +H2O
--------------→ E-OH +H2PO3
nunele enzime sînt active în forma fosforilată Ex: glicogen fosforilaza,
n altele în forma defosforilată Ex:glicogen sintaza.
Proteoliză limitată
nProteoliza limitata - este scindarea (înlăturarea) unui sector al catenei în rezultat enzima se restructurează şi se formează CA.
H+
Pepsinogen ------→pepsină
-42AA
Autostructurarea
cuaternară
nEste caracteristică E ce posedă structură cuaternară
nFiecare protomer în parte nu posedă activitate enzimatică
nLa asamblarea lor – se modifică conformaţia fiecărui protomer şi
corespunzător se modifică şi conformaţia CA, devenind astfel favorabil pentru
fixarea şi transformarea S
Inhibiţia
activităţii enzimelor.
nDeosebim:
inhibiţie specifică
inhibiţie
nespecifică (T, pH, agenisii denaturării )
nInhibiiţia stă la baza aciţiunii substaniţelor medicamentoase, agenţilor toxici.
nInhibiţia poate fi
reversibilă şi ireversibilă.
nLa inhibiiţia
ireversibilă inhibitorul covalent se fixează de enzimă sau se leagă atît de
puternic încît disociaţia are loc foarte incet.
Exemple: Diizopropilfluorfosfatul (toxina
neuroparalitica) se fixează de OH-serinei în CA a acetilholinesterazei
(scindează acetilcolina) cu formarea enzimei neactive. În rezultat se menţine efectul acetilcolinei în permanenţă ce duce la
paralicii musculare şi moarte..
nLa o inhibiiţie reversibilă - inhibitori se fixeaza slab, necovalent de E
Retroinhibiţie
Sistemele polienzimatice
nFiecare celulă a organismului conţine setul său specific de enzime. Unele
se găsesc în toate celulele, altele sunt prezente doar în anumite celule sau
anumite compartimente celulare. Funcţia fiecărei enzime, nu este izolată, ci
strins legată de funcţia altor enzime. Astiel din enzime aparte se formeaza
sisteme polienzimatice sau conveiere.
nFuncţtia sistemelor
polienzimatice depinde de particularitatile de organizare a lor in celule.
Se cunosc urmatoarele tipuri de
organizare a sistemelor polienzimatice:
n- funcţională,
n- structural-funcţională şi
n- mixtă.
Tipurile de organizare a sistemelor polienzimatice:
Organizarea funcţională - enzimele sunt asociate în sisteme polienzimatice, care îndeplinesc o
anumită funcţie. Produsul reacţiei
prirmei enzime a lanţului serveşte drept substrat pentru enzima următoare etc.
Ex.de organizare funcţională - enzimele
glicolizei, unde toate E participante se găsesc în stare solubilă; Fiecare
reacţie este catalizată de enzime aparte. Drept verigă de legătura aici servesc
metaboliţii.
Organizarea
structural-funcţională consta în faptul ca
enzimele formează sisteme structurale cu o anumită funcţie.
Ex.- complexul polienzimatic
piruvatdehidrogenazic, constituit din cîteva enzime, care participă la oxidarea
acidului piruvic, sau sintetaza acizilor graşi constituită din şapte enzime
legate structural, care în ansamblu îndeplinesc funcţia de sinteza a acizilor
grasi.
nAfară de complexele multienzimatice e posibila şi o altă varianta de
organizare structural-funcţională. Astfel enzimele se pot aranja în lanţ,
fixindu-se de membrana biologică. Ex.enzimele lanţului respirator mitocondrial,
care participă la transferul de electroni şi protoni şi la generarea de
energie.
Tipul mixt de organizare a sistemelor polienzimatice reprezintă o îmbinare a ambelor tipuri de
organizare, adică o parte din sistemul polienzimatic are organizare
structurala, iar cealaltă parte - organizare funcţională.
nEx.- ciclul Krebs, unde o parte din enzime sunt asociate în complex
structural (complexul 2-oxoglutaratdehidrogenazic), îar altă parte se leagă
funcţional prin metaboliţii de legătură.
Deosebirea privind componenţa enzimatică a organelor şi
ţesuturilor. Enzimele organospecifice. Modificarea activităţii enzimatice în
diferite afecţiuni (enzimodiagnosticul).
Enzimele indicatorii – sunt localizate
intracelular: în citoplasmă (lactatdehidrogenaza, aldolaza), în mitocondrii
glutamatdehidrogenaza), în lizosomi (b-glucoronidaza, fosfataza alcalină). Acestea enzime în normă în plasmă se găsesc în concentraţii foarte mici. La afecţiunile celulare activitatea
acestor enzime în plasmă este brusc mărită.
Unităţile de activitate ale enzimelor.
nUnitatea Internaţională (U.I.) – cantitatea de E care catalizează
transformarea 1μmol de S într-un minut în
condiţii standard
nKatal (kat) – cantitatea de E care asigură transformarea unui mol de S
într-o secundă în condiţii standard (1U.I.=16,67 nkat)
Terapia cu enzime
nEnzimele sunt agenţi terapeutici unici ce produc efecte importante şi
specifice.
nMotivele care au limitat folosirea largă a enzimelor ca medicaţie sunt legate de natura proteică:
n - distribuţie redusă în organism dependenţa de dimensiuni, sarcina şi de
fenomenele de glicozilare (prin glicozilare proteinele sunt recunoscute de
receptori şi fixate în anumite locuri
n- posibilitate mică de dirijare extrahepatică, ficatul avînd tendinţă de a
căptăta şi reţine proteinele străine;
n- inactivarea lor sub acţiunea proteazelor digestive în cazul administrarii
orale, iar proteazele tisulare le scurteaza de asemeni actiunea;
n- potentialul lor antigenic, anticorpii formati pot genera reacţii de
hipersensibilizare adesea grave şi pot inactiva enzima.
Tehnici propuse pentru optimizarea proprietăţilor terapeutice
ale enzimelor.
-
prin N-acilare a fost crescută semiviata asparaginazei, folosită în
leucemie
-
S-au incercat de asemeni metode de obţinere a enzimelor
imobilizate.
De ex. prin reticularea enzimei, ce conduce la agregate insolubile, prin
adsorbţie pe polimeri sintetici ori prin ataşare covalentă, sau prin
incorporare într-un gel in cursul polimerizarii.
nAceste preparate caştiga rezistenţa la enzimele proteolitice şi sunt mai
putin imunoactive dar pot fi alterate proprietaisile farmacocinetice. Asemenea
avantaje au dovedit conjugatii cu polietilenglicol (PEG) ai arginazei, ai
glutaminasparaginazei sau ribonucleaza supusa reticularii, enzime cu efect
antitumoral. Un succes în terapia defectelor genetice a fost imobilizarea
enzimelor din ciclul ureogenetic pe un suport de fibrina.
nS-au propus noi forme farmaceutice prin incapsularea enzimelor in lipozomi
- microsfere cu membrana
bistratificata lipido proteica, in hematii umane, in fantome eritrocitare sau
in alti transportori celulari. Noile forme obţinute prezintă un potenţial de
ţîntire tisulară. De ex. in cazul unor boli genetice cauzate de deficitul unor
enzime lizozomale se impune o terape de substitutie, enzima trebuind tintita
direct in lizozomi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu